
Trăim într-o lume virtuală, ne perindăm într-un spațiu fără delimitări geografice și bariere culturale, unde timpul dictează progresul incredibil al omenirii. Apariția televiziunii în urmă cu 40 de ani sau a televiziunii prin cablu în urmă cu 15 ani a fost privită ca un boom al tehnologiei și a capacității creatoare a omului, însă apariția Internetului venea ca o amenințare pentru audientele tv, lucru care în realitate s-a și întâmplat, grație popularității Web-ului și a multitudinii de facilități pe care le oferea “noua media”. Ceea ce consider mult mai spectaculos este că Internetul nu este văzut doar ca un progres excepțional al tehnologiei, ci este perceput ca un mediu indispensabil de căutare a informației, un mediu de comunicare, de socializare, de divertisment și nu în ultimul rând un mediu în care iau naștere afaceri profitabile.
Cine ar fi zis că Internetul de la simpla sa funcționalitate, aceea de a transmite informații și date între persoane și instituții urma să devină: „o nouă modalitate de prelucrare, prezentare şi comunicare a informaţiei ce permite implementarea unor noi modele şi concepte până acum de neimaginat: de la un alt mod de a parcurge informaţia scrisă utilizînd referinţe încrucişate generate de hyperlinks, la prezentări multimedia ce includ text, imagini, animaţii şi sunete în aceeaşi entitate; de la anchete sociale şi statistici în timp real generate simultan cu schimbarea datelor de intrare, de la prezentarea informaţiei la adaptarea ei la utilizatori.”
Apariția Internetului a determinat transformări esențiale în publicitate. Rețeaua Internet, ca mijloc de comunicare universal, cu servicii de poștă electronică, transmisii de date (sunet, imagini statice și în miscare), concentrează toate caracteristicile mediilor tradiționale, de aceea, ea a fost rapid adoptată ca suport publicitar.
Internetul a fost văzut de publicitari ca o piață cu reale oportunități de reușită, ca spre surprinderea lor să afle că acesta funcționează, în acest caz, ca o „mașinărie de făcut bani”.
În aceste condiții s-au pus bazele unei noi ramuri a publicității, publicitatea online (webvertising-eng ).
O definiție unanim acceptată a publicității online nu a fost conturată până acum.În cele ce urmează voi utiliza definiția avansată de autorii Iulian Vegheș Ruff și Bogdan Grigore, deoarece este cea mai cuprinzătoare și concludentă.
Pulicitatea online este acel tip de publicitate afișată pe Internet, având scopuri similare publicității tradiționale, însă mijloace și metode de exprimare, comunicare și interacțiune cu publicul-țintă specifice mediului electronic. Acest specific se manifestă în principal prin interacțiune directă, comunicare și feedback în timp real și targetare restransă până la nivel de individ.
Plecând de la clasica structură a unei definiții (genul proxim și diferența specifică), genul proxim pentru publicitatea online îl reprezintă publicitatea tradițională cu tot ce presupune ea din punct de vedere al scopului, al promovării, al constientizării mărcii și al imaginii, iar diferența specifică se concretizează în indicatori de eficiență ce țin de costuri, cifră de afaceri marketing, comunicare, exprimare (design), interactivitate, control, targetare și afișare continuă.
Din punct de vedere conceptual, publicitatea online poate fi definită ca o formă de comunicare directă prin care organizația transmite unui public general sau specific informații privind produsele și serviciile sau mărcile sale, evenimentele în care este implicată sau chiar informații despre organizația în sine.
Prima formă de publicitate online a fost site-ul Web, apoi au urmat bannerele și butoanele al căror scop era transferarea publicului de pe pagina ce le găzduia către pagina de Web a publicitarului. De atunci, publicitatea pe Internet „a crescut” și s-a dezvoltat mai repede decât orice alt mijloc, formând o industrie independentă, cu standarde proprii și investiții de miliarde de dolari. Pe parcurs, odata cu noul obiectiv trasat: brand awareness (conștientizarea de marcă) au apărut și alte forme de manifestare a publicității în mediul online, sponsorizări, pop-up-uri, interstițiale, rich-media și modelul supersițial.
Pe Internet activitatea de promovare și comunicare capătă noi valențe prin dezvoltarea unui concept, extrem de eficient și anume webbranding. În spațiul Internetului, branding înseamnă crearea unei experiențe extraordinare pentru utilizator. Brandingul online depășeste granițele logo-urilor, motto-urilor, mesajelor cheie și identităților vizuale, pentru a pătrunde și crea o interacțiune în timp real a clientului cu marca. Practic, noțiunea de branding online desemnează identificarea și/sau crearea, apoi exploatarea pe Internet a unor avantaje competitive sustenabile prin activități și tehnici specifice cyberspațiului.
Webrebrandingul are ușor alte conotații însemnând nu atât modificarea în conținut și imagine a mărcii propriu-zise cât re-estetizarea site-ului prin: imagini mai plăcute, accesibilitate la comunicații, tehnologie prietenoasă, asocierea cu memo auditive, crearea de interactivitate pe site, forumuri de discuții, eliminarea informațiilor inutile.
Prima campanie publicitară desfășurată pe Internet a fost campania „REVOLVOLUTION” a companiei Volvo la lansarea modelului S60, un prim pas spre concretizarea eficienței Internetului. Trebuie precizat faptul că o campanie „inteligentă” pe Internet este semnificativ mai ieftină decât una TV, putându-se atinge eficient aceeași audiență și mult mai mult.
Internetul permite contactul cu clienții 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365/366 zile dintr-un an calendaristic, ceea ce înseamnă difuzarea informațiilor în timp real, oriunde în lume, informare eficientă despre tot ceea ce urmăresc clienții să afle cu ultimele noutăți uploadate la zi, se pot vizualiza comentariile clienților, iar la un preț scăzut se pot realiza studii și sondaje pentru a stabili nevoile clienților sau a determina gradul de satisfacție. Toate aceste beneficii nu au putut fi ignorate de publicitari, marketeri sau orice companie care se respectă și se dorește a fi mai „hi-tech”.
Din punct de vedere al particularităților consumatorilor mediul online pare „tărâmul tuturor posiblităților”, tocmai datorită faptului că utilizatorii Internetului sunt în permanentă căutare de informații, de divertisment, de interactivitate, sunt niște cyberexploratori în căutare de demonstrații interactive. Pe de altă parte, segmentele de public cărora ne adresăm sunt segmentul tânăr, cunoscător al mediului electronic căruia îi place genul de parcurgere interactivă a informației. Astfel studiul realizat de Insites pentru ARBOmedia confirmă profilul general al utilizatorilor de Internet analizat și de alte cercetări anterioare: persoane active, cu educație superioară și venituri medii sau peste medie. Dintre utilizatorii site-urilor analizate (63%) sunt de sex masculin, majoritatea covârșitoare a utilizatorilor de Internet (82%) se regăsește în categoria de vârstă între 18 și 44 de ani, dintre aceștia, segmentul cel mare (35%) fiind reprezentat de persoanele între 25 și 34 de ani, urmat de tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani. O pondere majoritară în rândul utilizatorilor, (56%) o dețin cei cu studii universitare și postuniversitare (45%), absolvenți de facultate și (11%) absolvenți de master, tinerii cu studii liceale absolvite reprezentând de asemenea o cotă importantă, (34%) majoritatea fiind studenți, (54%) sunt persoane active, angajați cu normă întreagă și (25%) se află în perioada de studii. Majoritatea internauţilor au venituri medii şi peste medie: (26%) au venituri lunare nete ȋntre 5 şi 1000 Ron şi (35%) peste 1000 Ron, iar (5%) dintre aceştia din urmă peste 3000 Ron, (92%) au calculator personal, (25%) au un laptop şi (55%) utilizează Internetul zilnic de acasă.
Unul din principalele motive pentru care acest segment demografic este cel mai vizat de majoritatea companiilor îl reprezintă faptul că, prin atributele sale, audiența Web este auto-selectivă și puțin atinsă de celelalte medii de publicitate.
Creșterea volumului publicității pe Internet s-a datorat nu doar creșterii numărului de site-uri, ci mai ales creșterii numărului de persoane online și volumului de tranzacții prin intermediul World Wide Web-ului.
Mediul online reprezintă pentru publicitate un mediu de comunicare eficient, folosindu-l drept mediu de emitere a mesajului publicitar și urmărirea atingerii publicului care are acces la acest mediu comunicațional caracterizat de interactivitate, capacități multimedia și de comunicare de masă, feed-back (aprecierea sau cumpărarea produsului sau conștientizarea mărcii) în timp real.
Din punct de vedere al informării modelul comunicării se bazează pe faptul că Internetul face posiblă inversarea rolurilor principalilor pioni ai comunicării (emitator /receptor) fapt ce conduce la o mai bună comunicare, o bună informare și actualizarea informațiilor. Înțelegerea procesului de comunicare online și a funcționalității acestuia ne permit să identificăm fenomene care se petrec și pe care trebuie să le luăm ca atare și să le folosim atât în beneficiul personal dar și în cel profesional. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că mediul online presupune o comunicare complexă. Mediul online pe langă faptul că este un mediu necostisitor, este ușor măsurabil, așa încât poți monitoriza unde se duc banii investiți și cât de eficientă a fost campania.
Internetul trebuie considerat în intreaga sa complexitate, iar publicitatea online „profită” în sensul pozitiv al cuvântului, tocmai de aceea este un domeniu pe cât de tânăr, pe atât de profitabil și eficient.
Online-ul trebuie înțeles ca un mediu de comunicare, informare, socializare, divertisment și chiar mediu de afaceri. Pe lângă publicitatea online, regăsim și jurnalismul online rin publicațiile online, site-uri ale posturilor de televiziune care permit vizionarea de emisiunilor și a știrilor, PR-ul online care încearcă să stabilească relații cu grupurile relevante ale unei organizații prin instrumente puse la dispoziție de Internet, marketing-ul online care folosește mediul online pentru atingerea obiectivelor de marketing, fiind foarte des numit publicitate online, chiar și radioul îl putem asculta online. Toate domeniile pentru care comunicarea rerezintă un element primordial au înțeles puterea rețelelor de calculatoare și a comunicării online.
În ultimă instanță, publicitatea online reprezintă o noua modalitate de exprimare într-un mediu nou, interactiv și atractiv, aflat într-o continuă dezvoltare, și care, prin avantajele pe care le oferă (interactivitate, prețuri scăzute, monitorizare, targetare și afișare continuă) face din publicitatea online un domeniu cu o dezvoltare uimitoare, un „trend” și o afacere profitabilă pentru publicitari.