
Un banner este o formă de publicitate online prezentă sub forma unei imagini (sau succesiuni de imagini) grafice care în mod obișnuit funcționează de-a lungul părții de sus sau de jos a paginii web sau este poziționată într-o margine sau alt spațiu rezervat pentru inserturi publicitare.
Bannerele publicitare online construiesc brand awareness (conștientizarea de marcă) și pot fi mai bune în generarea acestui proces decât publicitatea televizata sau în print.
Banner-ul este practic „cartea de vizită electronică” a unei firme și poate constitui prima imagine de contact cu care o organizație se prezintă milioanelor de utilizatori pe Internet. Primul banner publicitar a apărut în 1994, pe site-ul www.hotwired.com.[3] De atunci s-a dezvoltat continuu atât formatul, cât și tehnologia folosită (de la formatele grafice GIF și JEPG la formatele multimedia FLASH, JAVA, HTML). Cu toate că au mai apărut și alte modele de publicitate derivate din bannere sau complementare acestuia, bannerul este cel mai popular format, fiind utilizat în special pentru a crește notorietatea sau pentru a menține marca în atenția publicului.
În anul 2001, Internet Advertising Bureau a recomandat câteva noi formate pentru bannerele clasice și pentru butoane sau interstițiale. Aceste dimensiuni sunt măsurate în pixeli, iar denumirea folosită de IAB pentru descrierea fiecărui element publicitar este IMU (Interactive Marketing Unit).
În afara dimensiunilor, un alt element ce caracterizează bannerele este legat de modul în care ele sunt concepute. Astfel distingem:
Bannerele statice sunt reprezentate de o simplă imagine, fixă, care conține un text și/sau sigla firmei. Dintre avantaje se remarcă simplitatea de execuție și universalitatea. Dezavantajul major îl reprezintă lipsa de atractivitate ceea ce poate conduce la plictiseala vizitatorului, reflectată într-o rată scazută de răspuns comparativ cu alte tipuri.
Bannerele dinamice (animate), după cum sugerează și numele, prezintă o scurtă secvență de acțiune, fiind de fapt mici fișiere de animație (se mișcă, se rotesc sau orice altă formă de acțiune care dă impresia de mișcare). Ca avantaje se evidențiază dimensiunile reduse, ușurința în creare, costuri scăzute, generează un răspuns mai favorabil decât cele statice.
Bannerele interactive (rich media) se bazează pe interactivitatea și puterea de comunicare în timp real a Internetului și constă în interacțiunea directă cu utilizatorul. Utilizatorii sunt îndemnați să participe la un joc, să introducă diverse informații, să raspundă la întrebările unui sondaj. Specific acestui tip este angajarea utilizatorilor, fie prin joc, fie prin introducerea de informații, răspunsul direct la întrebările consumatorului, afișarea unui meniu derulant sau chiar achiziționarea unui produs direct prin intermediul bannerului. Avantajul principal este transmiterea unui mesaj puternic și o rată mare de răspuns, net superioară celei primite la bannerele clasice. Dezavantajul major constă în costuri de producție mari și, implicit, în timpul de încărcare.[7]
Bannerele interactive folosesc tehnologie Rich Media cum ar fi HTML, Flash și Java. Cele standard au dimensiunea de 468×60 px și încărcarea inițială până la 15K (dupa ce utilizatorul trece cu mouse-ul sau face click pe banner, se mai poate încarca până la 85K). [8]
Bannerul extensibil oferă un spațiu suplimentar de afișare a mesajului în momentul accesării, prin mărirea dimensiunii. Poate fi mouseover, clickover, rollover, expand.
Mouseover este un banner care se extinde după ce utilizatorul și-a mișcat mouseul deasupra lui, dar revine după ce utilizatorul a îndepărtat mouse-ul de pe banner.
Clickover este un banner care se poate extinde când vizitatorul a dat clic pe el, însă poate rămâne extins până în momentul în care utilizatorul apasă pe un buton de închidere.
Rollover expand este un banner care la trecerea cursorului mouse-ului peste suprafața lui, se expandează anumite zone sau în totalitate .
Overlay ad este un banner care apare în format neconvențional peste ecran și apoi dispare sau se transformă într-un banner normal.
Ultima inovație în bannere o reprezintă video-bannerele asemănătoare reclamelor televizate. Ele au forma unui banner obișnuit (orizontal, skyscraper) și au o parte destinată rulării clipului video, fie de îndată ce se încarcă reclama, fie prin intermediul unei opțiuni de pornire, sub forma unui buton. Durata recomandată a unui video-ad este de 10 până la 30 de secunde și trebuie să afișeze și un buton vizibil de stop sau pauză.
Reclamele lipicioase (sticky ad) sunt bannere care își păstrează poziția relativă față de ecran în momentul în care utilizatorul face scroll.[11] Pe lângă faptul că bannerele ies din dimensiunile clasice, ele rămân „lipite” de ecran.
Ultima tendință este utilizarea formatelor mari și agresive de bannere care poartă numele de leaderboard. Aceste bannere au dimensiuni mari, care pornesc de la 728 x 90 px. Ele pot fi statice, animate sau chiar video. Accentul se pune însă pe utilizarea de formate mari, neconvenționale.
În mod obișnuit, un banner online conține următoarele informații: numele organizației, sloganul publicitar al acesteia, îndemnul la acțiune adresat vizitatorului, stimulentul pentru acțiunea vizitatorului (o ofertă specială de preț, un cadou oferit gratuit) și principalul avantaj oferit de organizație, produsul sau serviciul promovat prin intermediul său.
Un banner de succes trebuie să fie atrăgător, iar pentru asta trebuie să fie ajutate de elemente interactive (animație, mișcare, culori, elemente audio-video), trebuie să invite consumatorii să caute mai multe informații, iar mesajele afișate să fie dintre cele mai creative și foarte important pozitive